Jeu de Boules vereniging De Stetters
Een sportieve en gezellige vereniging.

Jeu de Boules in Castricum.

Jeu de Boules – ook wel Petanque genoemd - is niet alleen een leuk spel, dat vaak op campings gespeeld wordt, maar ook een wedstrijdsport. In ons land overkoepeld door de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), die – net als bijv. de KNSB - bij de NOC*NSF is aangesloten. En bij ons in Castricum is de Jeu de Boules vereniging 'De Stetters' weer bij de NJBB aangesloten. De vereniging heeft een mooi speelterrein op Sportpark Wouterland aan de van Haerlemlaan 31a.

Het spel

Jeu de Boules wordt gespeeld in wedstrijden tussen twee  spelers, tussen twee teams van twee spelers (doubletten) of tussen twee teams van drie spelers (tripletten). Iedere speler heeft drie boules, zoals de stalen ballen genoemd worden, behalve in het geval van een triplet, dan heeft iedere speler twee boules.

De opzet van het spel is eenvoudig: het team dat mag beginnen werpt van een vaste positie een houten balletje (het buutje) uit tussen de zes en tien meter. Daarna gooit de eerste speler zijn boule zo dicht mogelijk bij het buutje. De volgende speler (van de tegenpartij) probeert dat te verbeteren, dat wil zeggen: dichter bij. Lukt dat niet, dan moet die partij doorgaan met de volgende boule te gooien. Steeds is de partij aan de beurt, die niet het dichtstbij ligt. Zijn in het geval van een doublet de viermaal drie boules (twaalf in totaal) allemaal gegooid, dan worden die boules geteld, die van één team het dichtstbij het buutje liggen. Dit is dan het aantal punten voor dat team in deze werpronde en dat wordt op een tellertje bijgehouden. Zo’n aaneengesloten geheel wordt een werpronde of mêne genoemd.

Een wedstrijd bestaat uit meerdere mênes en gaat door tot één van de teams 13 punten heeft. Als de teams aan elkaar gewaagd zijn, kan een wedstrijd wel een uur of langer duren. Op een recreatieve middag (geen toernooi) worden er altijd minstens twee wedstrijden gespeeld. Bij toernooien worden er minstens drie wedstrijden gespeeld.

Om het spel goed te spelen en dus te winnen, moet je niet alleen beschikken over een goede werptechniek, maar je moet ook tactisch inzicht en doorzettingsvermogen hebben.

De vereniging

De vereniging speelt het hele jaar door. Elke week zijn we open op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag vanaf 13.00 uur. In de zomermaanden zijn we ook open op maandagavond en donderdagavond. Tweemaal per maand spelen we op een woensdagmiddag onderling een toernooi. We spelen per jaar verscheidene clubtoernooien en open toernooien waar je door inschrijving aan deel kunt nemen. Verscheidene leden van de vereniging nemen ook deel aan de afdelingscompetitie, die de NJBB elk jaar organiseert.

We zijn een saamhorige en gezellige vereniging met een mooie accommodatie, waar de leden graag nazitten met een drankje. Er zijn veel vrijwilligers actief en elk lid staat een paar keer per jaar achter de bar.

In de afgelopen jaren heeft de Jeu de Boules-sport zich met onze vereniging een vaste plaats verworven op de sportkaart van Castricum.

Jeu de Boules wordt vaak gezien als ouderensport. Niets is echter minder waar. Kijk eens op YouTube. Daar kun je complete wedstrijden zien van landenteams, die spelen om het Europese kampioenschap. De beste zoekterm is 'petanque', zoals de sport officieel heet. Dus ook zij die niet de status van senior bereikt hebben, zijn van harte welkom op een van de speelmiddagen op ons terrein op Sportpark Wouterland.

Aanmelden

Kom eens kijken of liever ervaar dat het gooien met stalen ballen niet alleen  zomers op de camping leuk is, maar het hele jaar door. Als u zelf geen boules heeft, is dat geen probleem, lenen van de club kan dan ook. Neem contact op met het secretariaat. Mailen mag ook: secretaris@stetters.nl.

Het Bestuur.

Jeu de Boules vereniging De Stetters.